Waarom kinderen minder ziek worden van het coronavirus dan volwassenen
Kinderen lijken minder heftige klachten te hebben van het coronavirus dan volwassenen. Maar hoe komt dat?
Uit een studie naar 44.672 mensen met een COVID-19-besmetting bleek dat kinderen onder de tien jaar minder dan 1 procent van de gevallen vormden.
Tot nu toe zijn er ook heel weinig sterfgevallen bekend van kinderen jonger dan 10 jaar. Het is allereerst handig om te onthouden: ‘Dit is niet iets zoals de griep. De gewone griep treft juist ouderen en hele jonge kinderen. Dat is nu niet het geval.’
Het zou kunnen komen doordat het immuunsysteem van een kind nog niet helemaal af is. Daardoor kunnen ze het beter hebben. Kinderen worden wel net zo makkelijk geïnfecteerd als volwassenen. Ze zijn dus wel besmettelijk en geven het virus zo van de een op de ander door. Wetenschappers melden aan New Scientist: “Een veelvoorkomende complicatie van COVID-19, SARS en MERS bij volwassenen is acute respiratory distress syndrome (ARDS). Daarbij reageert het immuunsysteem te overdreven op het coronavirus en veroorzaakt het levensbedreigende schade aan de longen.”
Kinderen hebben nog te sterke longen hiervoor, juist omdat die nog groeien en zich ontwikkelen. Hun immuunsysteem lijkt dus niet zo gebouwd te zijn dat ze al vatbaar zijn. Het kan ook zo zijn dat kinderen baat hebben bij het feit dat ze weinig zijn blootgesteld aan eerdere virussen. Volwassenen leven langer en hebben meer antistoffen aangemaakt om tegen allerlei soorten griep te kunnen vechten. Maar omdat het coronavirus een nieuw virus is, passen die antistoffen hier nét niet bij. ‘Soms doen niet goed matchende antilichamen meer kwaad dan goed’, zegt Wendy Barclay, die aan University College London ademhalingsvirussen zoals het griepvirus bestudeert.
Bron: New Scientist
Scoor hier de leukste en nieuwste items van My Jewellery (echt een goede kwaliteit voor de prijs die je betaalt, vinden wij):