‘Hoe jonger een kind hoe minder kans op verspreiding van corona’, meldt het RIVM

24.09.2020 07:40

Als je met je gezin in huis zit, kan het altijd zo zijn dat iemand corona krijgt. Steek je elkaar dan thuis niet aan met het virus? 

Dat kan zeker. Maar het RIVM meldt goed nieuws over jongere kinderen.

Minder last

Officieel staat er geschreven: ‘Het nieuwe coronavirus verspreidt zich vooral onder volwassenen en van volwassen familieleden naar kinderen. Verspreiding van COVID-19 onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe minder groot de rol bij de verspreiding van het virus is.’

Hoewel er meerdere onderzoeken nog lopen, zijn er al wel voorlopige eerste resultaten. Er zijn geen aanwijzingen dat kinderen jonger dan 12 jaar in de meeste gevallen de eerste besmetting binnen het gezin waren. Kinderen die besmet bleken met COVID-19 hadden minder vaak symptomen dan volwassenen. Ook luchtwegklachten, zoals keelpijn, hoesten en neusverkoudheid, kwam minder vaak voor bij kinderen dan bij volwassenen.

Van alle in het ziekenhuis opgenomen gemelde patiënten vanaf 1 juni is 2,9% van de kinderen jonger dan 18 jaar: relatief weinig, dus. Dit zijn vooral 0 tot en met 3-jarigen.

Bron: Rijksoverheid