Kinderen die slecht en kort slapen zijn juist ontzettend slim

15.03.2022 20:26

Fijn hè, dat je er jarenlang ’s nachts uit mag? Wie denkt dat het na de babytijd voorbij is met de gebroken nachten, kan het wel eens goed mis hebben. Want wat blijkt nu? 

Ook dreumesen en peuters kunnen elke nacht nog wakker worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kleuters en zelfs oudere kinderen. Maar het is een goed teken. Juist kinderen die ook op latere leeftijd slecht slapen, zouden juist heel intelligent zijn.

Korte nacht

Volgens psychologen zijn het juist die korte en slechte slapers, die later heel slim zijn. Dat zit zo: hun hersenen hebben minder lange en diepe slaap nodig om alles van een dag te verwerken. Zwitserse onderzoekers ontdekten dat kinderen die uit zichzelf relatief kort slapen in het weekend – als ze dus niet wakker gemaakt hoeven te worden – juist beter scoren op intelligentietests. Ze hebben het minder nodig vanwege die goed werkende hersenen, dus. Bovendien: als ze lekker lang wakker zijn en lange dagen hebben, dan hebben ze ook meer tijd op een dag om nieuwe dingen te leren.

Eigenlijk is het best simpel te verklaren, aldus neurologen en psychologen. Eerder is namelijk al bewezen dat de hersenen van heel slimme mensen minder activiteit laten zien. Slimme mensen hoeven over veel dingen amper nog na te denken, zeg maar. Je hersenen werken minder hard als je alles toch al snapt… En dat is dus ook zo voor jonge kinderen.

Bron: Association between sleep duration and intelligence scores in children, Developmental Psychology, juli 2010