Je baby zichzelf in slaap laten huilen: wel of niet slim?
Zodra je kleintje huilt, heb je de neiging om ‘m te troosten. Toch hoor je steeds vaker dat het verstandig is om je baby zichzelf in slaap te laten huilen. Maar is dat ook echt zo?
Als je baby in z’n bedje ligt te huilen en jij zit beneden op de bank met een kopje thee, is de kans groot dat je niet echt ontspannen zit. Logisch, want Moeder Natuur vertelt je op dat moment dat jouw vlees en bloed hulp nodig heeft. Een baby huilt niet zomaar, toch?
Onveilige hechting
Dat jij van dat gehuil niet ontspannen wordt, geldt ook voor je baby. Uit onderzoek blijkt dat een baby, maar ook een peuter, heel veel stress ervaart als-ie huilend in bed wordt gelegd en er niet op ‘m wordt gereageerd. In de vorige eeuw zeiden mensen vaak ‘laat maar huilen’, maar daar komen experts nu van terug. Als je dat doet, zou je kleintje leren dat verdriet en angst niet gehoord wordt door zijn ouders en dat zorgt voor een onveilige hechting.
Stress, stress en nog meer stress
Stress bij een baby is heel ongezond. Hij maakt dan te veel van het stresshormoon cortisol aan en dat wil je niet. Dit kun je verlagen, door ‘m dicht bij je te houden. Zo maakt-ie namelijk het knuffelhormoon oxytocine aan. Dat zorgt voor een veilige hechting en een goede band tussen jullie. Bovendien is het ook niet waar dat een baby meer gaat huilen als-ie weet dat-ie wordt opgetild: troosten zorgt er juist voor dat je baby mínder snel zal huilen in de toekomst, want hij weet dat-ie veilig is in zijn omgeving.
Baby in slaap laten huilen
Kortom: je baby in slaap laten huilen? Een achterhaald advies! Op de lange termijn heb je er veel meer aan om je kleintje te troosten en knuffelen als-ie huilt. Het is beter voor zowel jou als de baby. Want nee, een huilende baby in je armen en geen idee hebben wat-ie nodig heeft, dat is niet leuk, maar uiteindelijk werkt het beter voor jouw stressniveau om je kleintje niet alleen te laten huilen in zijn bedje. En de baby voelt zich door het troosten gehoord en geliefd, en dat is het belangrijkste, toch?