Is liegen over Sinterklaas schadelijk voor een kind?
De hartjes kloppen weer vol verwachting, in heel het land. Kinderen zetten hun schoen en kijken uit naar het heerlijke avondje. Maar is het schadelijk om zo te liegen over Sinterklaas en de pieten?
Of kan het geen kwaad, dit vrolijke verhaal wat te verdraaien in waarheid?
Steeds meer ouders vertellen hun kind eerlijk dat Sinterklaas niet echt bestaat en dat alles verzonnen is. ‘Het neemt de magie niet weg, ze vinden het net zo leuk als altijd, maar ze hebben minder vragen en minder spanning.’
Gewoon loslaten
“Het is een collectieve leugen”, zegt Rianne Kok, universitair hoofddocent pedagogische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit. “Een volksverhaal dat kinderen zien op school, in de stad en op het Sinterklaasjournaal.” Uit onderzoek blijkt dat er op de lange termijn weinig effecten zijn van het liegen over Sinterklaas of bijvoorbeeld de kerstman, die in Amerika veel wordt aangehaald in december. Je kunt je misschien nog herinneren wanneer het was dat jij erachter kwam dat Sint niet bestond, maar of je er nu last van hebt gekregen dat je ouders meespeelden met het verhaal? Nee. Liegen klinkt heftig, maar iets geheimhouden voor je kinderen hoeft niet tot problemen te leiden.
Als je kinderen vragen stellen over hoe en wat precies, kun je beter niet te veel onzin verkopen. Vraag gewoon wat je kind denkt dat waar is: hoe komt er een paard op een dak?
De meeste kinderen zijn van hun geloof af rond hun 7e verjaardag. Dan worden ze realistischer en begrijpen ze heus dat één man niet door heel het land tegelijk cadeaus kan uitdelen. “Kinderen zijn vaak wel even ontgoocheld, maar die gevoelens zijn vaak van korte duur”, zegt Kok. Het lijkt wel zo te zijn dat kinderen die langer in de Sint hebben geloofd, het moeilijker vinden om te accepteren dat het niet waar is en dat hun ouders al die tijd cadeaus kochten en pepernoten door de woonkamer strooiden.