Is het gevaarlijk om heet te douchen in je zwangerschap?
Het is ontzettend ontspannend na een lange dag: een hete douche nemen. Zeker als je zwanger bent kun je dit fijn vinden omdat het je spieren ontspant. Maar kan een hete douche gevaarlijk zijn in je zwangerschap?
Een warme douche is lekker, maar het is aan te raden het water niet te heet te maken.
Niet te lang
Het kan de bloedtoevoer naar je baby beïnvloeden omdat je door het hete water en de hete douchecabine een wat lagere bloeddruk krijgt. Je voelt je ook wat flauwer en slapper. Heet water kan hittestress veroorzaken en je lichaamstemperatuur verhogen tot boven de 39 °C, wat potentieel gevaarlijk kan zijn voor je baby. Onderzoeken hebben aangetoond dat oververhitting, vooral tijdens het eerste trimester, neurale buisdefecten kan veroorzaken die de ontwikkeling van de hersenen en de wervelkolom van uw baby beïnvloeden. In principe is een douche van 38 graden warm genoeg en veilig. Maar, het geldt ook niet voor iedereen. Het is uiteindelijk maar net hoe jij reageert op een hete douche. Als je altijd al heet doucht, zal je lichaam daar ook meer aan gewend zijn en kan het minder snel kwaad. Als je duizelig wordt, je huid rood wordt of als je licht in je hoofd wordt, dan is het aan te raden om de kraan naar de koelere stand te draaien.
Ook kun je ervoor kiezen minder lang te douchen: een half uur onder een hete straal warmt je lichaam meer op dan wanneer je acht minuten onder een hete straal staat. En laten we ook wezen: warme douches zijn ook heel goed voor je, omdat je zo ontspant en tot rust komt. Het vermindert daardoor bijvoorbeeld harde buiken. Dus: er zijn zeker niet alleen maar nadelen, maar luister goed naar je lichaam. Wordt het je te benauwd in de douche, dan stop je gelijk met douchen. Hetzelfde geldt voor hete baden of liggen in de zon: zolang je het kort doet kan het zeker niet veel kwaad, maar hoe langer je je lichaamstemperatuur laat opwarmen, hoe gevaarlijker het kan zijn.