In deze week van je zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst
Je wilt er niet aan denken als je net zwanger bent, maar de kans op een miskraam is er in de hele zwangerschap. Maar in welke week is de kans dat je je kindje verliest het grootst?
Als je je baby tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap verliest, dan noemen we dat een miskraam. Overlijdt de baby na de 16e week in de baarmoeder of tijdens de bevalling, dan wordt er gesproken van een stilgeboorte.
Kleinere kans
De kans op een miskraam is in de eerste weken van je zwangerschap het grootst. Dan moet de bevruchte eicel zich goed nestelen in je baarmoeder en dan wordt het vaak afgestoten. Bij 50% van de bevruchte eicellen gaat het nog mis: vaak merk je dit niet eens omdat je gewoon ongesteld wordt een paar weken later. In week 4, 5 en 6 van je zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. Dan weet je net dat je zwanger bent door een positieve test, maar het lichaam kan het vruchtje nog afstoten. De kans op een miskraam is in deze weken ongeveer 12%
En de weken daarna blijven ook nog spannend: eigenlijk is het hele eerste trimester een spannende fase waarin je misschien nog niet te vroeg moet juichen. Week 7,8 & 9: de kans op een miskraam is in deze weken ongeveer 9 of 10%. Vaak heb je in deze weken je eerste inwendige echo en kun je samen kijken of er een hartje klopt. De kans op een miskraam wordt steeds kleiner met elke week dat je zwanger bent. In week 10 tot en met 12 is de kans op een miskraam ongeveer 8%, daarna is de kans op een miskraam nog maar 5%. Maar de kans op een stilgeboorte blijft ook na het eerste trimester.
Miskramen komen helaas vaak voor. Na drie miskramen kun je aan een arts vragen of je verder onderzocht mag worden om te kijken wat er misschien aan de hand is. Maar hou vooral altijd hoop, want vaak komt het echt goed.