In deze week van je zwangerschap ben je vaak het misselijkst

17.10.2022 15:32

Zwangerschapsmisselijkheid, één van de irritantste zwangerschapskwalen die je kunt hebben. Veel vrouwen hebben hier dan ook last van. Maar hoe kan het dan dat je zo misselijk bent en wat kun je er het beste tegen doen?

8 op de 10 vrouwen is misselijk in haar zwangerschap, dus je bent niet alleen.

Zwanger en misselijk

Sommige mensen zijn zo misselijk dan het in de weg staat in hun dagelijkse leven. Je weet niet waar je het zoeken moet en je wilt de hele dag in bed blijven liggen. Door de misselijkheid gaat je energielevel omlaag en je krijgt ook geen hap meer door je keel. Soms hang je ook maar boven de pot, maar overgeven lukt niet altijd waardoor er ook geen opluchting is. De ene vrouw heeft het alleen in de ochtend, middag, of avond en de andere vrouw heeft het de hele dag door, dit is heel erg verschillend. Het misselijke gevoel piekt bij de negen weken zwangerschap. Na ongeveer twintig weken zal de misselijkheid minder worden of misschien zelfs weggaan. Ongeveer 20% heeft de gehele zwangerschap last van misselijkheid. En er zijn ook vrouwen die geen misselijkheid ervaren, 25% van de vrouwen heeft hier geen last van.

Oorzaak zwangerschapsmisselijkheid

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is dat je zo misselijk bent tijdens je zwangerschap. Wel komt het vaak door de zwangerschapshormonen, denk maar eens aan het hCG zwangerschapshormoon, oestrogeen en progesteron. Wist je dat je het hCG zwangerschapshormoon meer aanmaakt als je zwanger bent van een tweeling, dus de kans op zwangerschapsmisselijkheid dan groter is?

Hier de andere oorzaken van misselijkheid tijdens je zwangerschap op een rijtje:

  • Als je veel last hebt van vermoeidheid.
  • Wanneer het erfelijk is aangelegd en dus vaker voorkomt in je familie.
  • Wanneer je eerder zwanger bent geweest en toen ook misselijk was.

Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Wat kun je het best toen om de misselijkheid te kunnen verdragen?

  • Probeer voldoende te eten in kleine beetjes, maar vermijd vet, pittig, zuur en zwaar eten.
  • Drink genoeg, maar probeer cafeïne te vermijden.
  • Ga af en toe even een frisse neus halen buiten.
  • Drink lauw water met citroen en gember of thee met verse pepermunt of gember.
  • Ruik aan etherische lavendel- of pepermuntolie, hier heb je druppels van die je bijvoorbeeld op een zakdoek kunt doen.
  • Vermijd sterke geuren.
  • Zorg voor zo min mogelijk stress.
  • Rust goed uit en probeer daarom ook veel te slapen.

Is misselijkheid schadelijk voor je baby?

Het kan voorkomen dat je zo misselijk bent dat je veel moet overgeven tijdens je zwangerschap, er is dan een kans op uitdroging of een tekort aan voedingsstoffen, omdat je niks binnen kan houden. Jij zult hier zelf wel last van hebben, maar het brengt de gezondheid van je baby niet in gevaar. Dit komt doordat de baby alle voedingsstoffen binnenkrijgt, want je baby leeft van jouw reserves. Je moet het wel goed in de gaten blijven houden of je geen ergere klachten krijgt dan alleen misselijkheid, ga anders wel voor de zekerheid even naar de huisarts voor controle.

Hyperemesis gravidarum (HG)

Ongeveer 2% van de vrouwen heeft last van hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum is meer dan alleen extreme misselijkheid tijdens je zwangerschap, je gaat heftig overgeven en hierdoor ga je ook uitdrogen. Je valt veel af, je bent heel erg vermoeid, en je kan niet omgaan met prikkels. Dingen zoals douchen en traplopen kun je zelfs niet meer doen. De tweede helft van je zwangerschap ga je je gelukkig wel beter voelen als je te maken hebt met hyperemesis gravidarum. Wat nog wel goed is om te weten, is dat het niet schadelijk is voor je ongeboren baby.

Bron: 24baby.nl