Hoe komt het dat bijna alle jonge kinderen een bolle buik hebben?

22.08.2022 12:08
bolle buik

Zo schattig: dreumesen en peuters die een bol buikje hebben. Terwijl ze helemaal niet per se te zwaar zijn of te veel eten: hoe komen ze aan die bekende buik?

In de meeste gevallen kan zo’n lief buikje helemaal geen kwaad, veel kinderen tussen de 3 en 6 jaar hebben dit. Dat heeft niets te maken met overgewicht of andere gezondheidsproblemen. Bij overgewicht zie je meer huidplooien, bijvoorbeeld bij bredere benen en vet op de armen.

Bolle buik gaat vanzelf weg

Bij de meeste kinderen heeft de bolle buik te maken met hoe ze staan, omdat ze net hebben leren lopen. Jonge kinderen die net een beetje gaan lopen, staan vaak nog met een holle rug waardoor het buikje naar voren komt. Ook kan het zijn dat de buikspieren nog niet goed ontwikkeld zijn. Dat komt vanzelf als je kind wat ouder wordt. De nog slappe buikspieren houden de organen dan niet tegen, dus die komen naar voren en zo ontstaat een bolle buik. Meestal is de buik juist ’s avonds wat boller dan ’s ochtends. Als je kind ook nog goed heeft gegeten in de avond, is het een heerlijk buikje om kusjes op te geven.

Je kunt er wel op letten dat je kind op een gezonde manier een bollere buik heeft. Als de buik zacht en niet gevoelig is en je kind verder niet te zwaar is, is het meestal hartstikke veilig. Je kind groeit er dan vanzelf overheen. Is de buik hard en pijnlijk of op vreemdere plekken wat groter? Ga dan bij twijfel altijd langs de huisarts. Je kind kan dan bijvoorbeeld intolerant zijn voor lactose of gluten en last hebben van obstipatie. Vanaf de leeftijd van zes jaar zou de buik veel platter moeten worden omdat dan de meeste buikspieren goed zijn gegroeid. Als dat niet gebeurt, kun je ook advies vragen bij een expert.

Bron: Romper