Het is absoluut normaal om je te ergeren aan je partner net na de bevalling
Je rot ergeren aan je partner nadat je bevallen bent: het is volstrekt normaal. Je bent niet de enige, veel vrouwen zijn het hier mee eens. Af en toe wil je als kersverse moeder je partner de hersenen in slaan. Maar waarom is dit zo?
Er zijn verschillende redenen waarom je zoveel irritaties en frustraties hebt aan je partner. Misschien wel de manier waarop hij praat, hoe hij kauwt met enorm veel geluid en open mond, hoe hard hij altijd de deur dichtgooit als hij weggaat, hoe hij je wakker houdt door het snurken. Of het feit dat jij elke nacht opdraait voor het gehuil van jullie baby. Zoveel redenen om je te ergeren aan je partner, maar je neemt het hem eigenlijk nooit kwalijk. Je zult hier ongetwijfeld niet de enige in zijn.
Waarom irritaties aan je partner?
Nu is de vraag waarom je je irriteert aan je partner die je altijd lief had? Het is vaak ingewikkeld om zomaar even door te gaan in je relatie en vooral na de geboorte van een baby, legt psycholoog Helena Vissing uit op de Amerikaanse site Romper. Je bent nog aan het herstellen van je bevalling, maar je moet ondertussen wel 24/7 klaarstaan voor de baby. Je herkent jezelf amper nog en je stapt een ander leven in waar je je amper op kon voorbereiden. Het kan maanden duren voor je fysiek weer genezen bent, helemaal na een keizersnede. Of je dan ook borstvoeding geeft of de fles, je hebt enorm veel gevoel voor verantwoordelijkheid en inzet als je dat vergelijkt met je partner (‘Doe jij goddomme nou eens een keer iets!’). En dan als kers op de taart al die hormonen die door je lichaam gieren en de relatie die dan niet lekker loopt.
LEES OOK: Tips voor de partner tijdens de bevalling
Absoluut normaal
Niemand zal je vertelt hebben dat irritaties naar je partner toe volkomen normaal zijn nadat de baby geboren is, volgens Vissing. Dit geldt voor zowel heterostellen, stellen van hetzelfde geslacht, de geboorte van een biologisch kind of adoptie, het maakt allemaal niks uit. Het ouderschap wat nieuw is geeft altijd strubbelingen, hoe sterk de relatie of het huwelijk ook is. Het is ook eigenlijk vrij normaal om je partner alles kwalijk te nemen in deze fase van je leven. Maar wat je je nu zal afvragen: hoe voorkom je dit en wat doe je aan die frustraties? Misschien kunnen deze tips je helpen:
Ga uitzoeken waarom je je zo voelt
De meeste stemmingswisselingen hebben niks te maken met je partner en dit zullen de meeste vrouwen vast en zeker wel weten. Zoek dus goed uit wat er hormonaal en fysiologisch aan de hand is. Slaap je bijvoorbeeld wel voldoende, want van weinig slaap word je niet bepaald vrolijk. Als dat het geval is, dan kun je iemand laten helpen met de baby, zodat je even wat kan bijslapen. Vraag jezelf ook af of je voldoende calcium en eiwitten binnenkrijgt, vooral als je borstvoeding geeft. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Plan vooral gewoon even tijd in om dingen te doen die je leuk vindt. Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling om je hoofd leeg te maken, lees een boek, of maak desnoods een afspraak bij de schoonheidsspecialiste met een vriendin van je.
Communiceer op een goede manier
Vertel je partner hoe je je voelt, spreek vanuit je verlangens en behoeftes. Wees daarin wel direct, duidelijk en vooral eerlijk. Alleen op die manier komen jullie eruit. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Ik krijg nooit hulp van je’, zeg dan ‘Ik ben heel moe van alles, kan jij de baby alsjeblieft een keer de fles geven?’.
Bereid je voor op de frustraties en irritaties
Als je van tevoren bewust gaat zijn dat er irritaties aan kunnen komen na de bevalling, dan zou dit kunnen helpen om frustraties te voorkomen. Er kunnen om zomaar even te zeggen ‘regels’ gemaakt worden over hoe je frustraties en irritaties gaat uiten als de baby er is. Kies samen een vaste tijd en dag om even te praten over alles. Schrijf desnoods alles van te voren op wat je dwars zit, dit voorkomt dat je dingen zegt die je eigenlijk liever niet wou zeggen.
Zoek hulp
Als je last hebt van ‘babyblues’, dan nemen die irritaties en frustraties gewoon af. Je zult je partner dan weer een stuk liever en leuker vinden. Maar als dit niet het geval is moet je misschien toch echt hulp zoeken. Het kan zijn dat je last hebt van een postnatale depressie, want dan heb je veel langer last van somberheid en stemmingswisselingen. Als je denkt hier last van te hebben is het genoodzaakt om meteen contact op te nemen met je huisarts.