Zo herken je kinkhoest bij een baby
Kinkhoest komt steeds vaker voor, melden ziekenhuizen. Maar het is ook levensgevaarlijk, zeker voor pasgeboren baby’s.
Marjoleins dochter Tess overleed aan kinkhoest. Ze werd maar een maand oud. Ze was een gezonde baby, maar werd snel doodziek. Na een hevige hoestbui loopt ze blauw aan, maar moeder voelt dat het helemaal mis is. Ze kon niet meer geholpen worden en overlijdt zes dagen later aan kinkhoest.
Hoe herken je deze ziekte? Wat zijn de symptomen?
Hoe herken je kinkhoest bij een baby?
Kinkhoest, ook bekend als pertussis, kan bij baby’s ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de symptomen van kinkhoest bij baby’s te herkennen, zodat je op tijd medische hulp kunt inschakelen. Hier zijn enkele symptomen van kinkhoest bij baby’s:
- Hoesten: Het meest voorkomende symptoom van kinkhoest is een droge, pijnlijke hoest die kan leiden tot aanvallen van langdurig en hevig hoesten. Bij baby’s kan het hoesten zo ernstig zijn dat ze moeite hebben met ademhalen of zelfs blauw aanlopen tijdens een hoestbui.
- Ademhalingsproblemen: Baby’s met kinkhoest kunnen ademhalingsproblemen ervaren, zoals piepende ademhaling, kortademigheid of moeite met ademhalen. Dit kan vooral zichtbaar zijn tijdens of na hoestaanvallen. Kijk goed naar hoe het buikje van je baby in- en uitademt. Ziet het er gek uit? Film het dan en laat het aan een medisch expert zien.
- Hoesten met braken: Het hoesten kan zo krachtig zijn dat je kind ervan moet spugen. Dit kan bijdragen aan voedingsproblemen en uitdroging.
- Apneu: Sommige baby’s met kinkhoest kunnen korte periodes van ademstilstand ervaren, ook wel bekend als apneu. Dit kan gevaarlijk zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht.
- Andere symptomen: Naast hoesten en ademhalingsproblemen kunnen baby’s met kinkhoest ook last hebben van (extreme) vermoeidheid, lusteloosheid, verlies van eetlust en koorts. Ze willen minder spelen. Let goed op het gedrag van je kind als je twijfelt. Ziet je kind er suf uit, reageert hij of zij minder alert? Schakel dan direct medische hulp in en twijfel niet. Bel gelijk de dokter.
Als je vermoedt dat je baby kinkhoest heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Behandeling kan bestaan uit antibiotica om de infectie te bestrijden, ondersteunende zorg om de ademhaling te vergemakkelijken en eventuele complicaties te behandelen. Bovendien kan het belangrijk zijn om andere gezinsleden en mensen met wie de baby in contact is geweest te laten controleren en indien nodig te behandelen, om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
In je zwangerschap kun je ervoor kiezen om deze kinkhoestprik te halen, zodat je pasgeboren baby is beschermd.