Een grote of kleine buik tijdens je zwangerschap: dít zegt het over je baby
Reacties op je buik: je vraagt er niet om in je zwangerschap, maar je krijgt ze vaak tóch te horen. ‘Wat een gigantische buik!’ of juist: ‘Oh, je ziet amper dat je al 30 weken zwanger bent, zeg!’.
Iedereen vindt wel iets van de grootte van je babybuik.
Kijk nou toch
En zelf zul je ook merken of je een wat grotere buik hebt dan gemiddeld of juist een kleinere. Maar de vraag is vooral: maakt het iets uit voor je baby of niet? Niet direct. Als je een grote buik hebt betekent dat niet gelijk dat je baby ook groot is. Je kunt ook veel vruchtwater hebben waardoor je buik groot is en als je baarmoeder iets naar voren ligt, zul je ook meer gewicht met je meetillen. Wat ook meetelt is je eigen lengte: ben je aan de kleinere kant, dan lijkt je buik al gauw heel erg groot. Ben je lang en dun van jezelf, dan lijkt je buik al gauw klein.
Maar er zijn uiteraard gemiddeldes waar je je aan kunt vasthouden. Er bestaat namelijk wel degelijk een ‘richtlijn’ voor een zwangere buik: vanaf 20 weken zou de afstand tussen het schaambeen en de bovenkant van de baarmoeder ongeveer 20 centimeter horen te zijn. Elke week groeit je buik dan een centimeter mee. Je ziet de eerste tekenen van een groeiende babybuik na ongeveer 13-14 weken zwangerschap. Als je buik al bol is voordat je 2e trimester begint, dan zijn dat eerder je darmen die plaatsmaken voor je groeiende baarmoeder dan dat het je baby is. Ligt de baby dwars, dan rekt jouw buik mee in de breedte.
Grotere baby
Krijg je al vroeg in je zwangerschap een buikje? Dat hoeft zeker niet te betekenen dat je een grote baby krijgt. Elke baby groeit anders. De meeste baby’s wegen bij 40 weken zwangerschap rond de 3500 gram. Slechts 9% van de baby’s weegt dan meer dan 4000 gram. Dat komt vooral voor bij vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes.
Lees ook
Deze 6 bijzondere babynamen ga je in 2050 overal horen