Trend: een vrouwvriendelijke keizersnede waarin natuurlijke bevalling wordt nagebootst
Een keizersnede is meestal geen eigen keuze, maar soms kán het niet anders. Als je kind in een stuit ligt, bijvoorbeeld. Of als er een medische noodzaak is. Maar tegenwoordig is de gentle sectio een ware trend: een vrouwvriendelijke keizersnede. Een vaginale bevalling wordt dan zoveel mogelijk nagebootst.
“Door eerst het hoofdje van de baby geboren te laten worden en daarna de baarmoeder zelf de mogelijkheid te geven om de rest van de baby geboren te laten worden, lijkt zo’n keizersnede opeens veel meer op een natuurlijke bevalling”, vertelt Tamara Verhagen, gynaecoloog in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. “Daarna wordt de baby direct bij de moeder op de borst gelegd en blijft daar indien mogelijk het volledige eerste uur na de bevalling. Moeder en kind kunnen zo zelfs samen naar de kraamafdeling worden gebracht.”
Moedergevoel
Maar wat maakt het anders dan een gewone keizersnede? In de OK blijft de handeling van de arts hetzelfde: je buik wordt opengemaakt en je baby wordt er uit getild. Maar er kan wel gekozen worden voor een warmer licht in de kamer en een ontspannen muziekje. Ook volgt er na de geboorte direct huid op huid contact met baby en moeder. Dat is goed voor het hechten en ook goed om je borstvoeding gelijk te stimuleren. Volgens moeders die een keizersnede hebben moeten ondergaan kan dit helpen om gelijk het echte ‘moedergevoel’ te hebben.
Het heeft voordelen voor moeder en kind, blijkt. “We zien dat deze baby’s over het algemeen eerder naar huis mogen met de moeder, en dat ze minder snel opgenomen hoeven te worden op de kinderafdeling”. Daarom is de gentle sectio inmiddels een ware trend in veel ziekenhuizen in Nederland. Fijn voor alle moeders die dit meemaken.
Lees ook
Eerlijke foto: zó ziet een blote buik er een paar uur na een keizersnede dus echt uit