Geboren worden met melktanden: het kan
Misschien kun je het haast niet geloven, maar toch worden sommige baby’s geboren met melktanden. Het ziet er waarschijnlijk gek uit als je het gaat inbeelden, maar toch kan het. Maar hoe kan het dan dat sommige pasgeboren baby’s al meteen melktanden hebben?
Het overkwam pasgeboren baby Dymean uit het Brabantse Almkerk, hij heeft met drie weken al twee melktanden. Moeder Mandy was verrast nadat ze iets hards in de mond van haar baby voelde na de geboorte. Vervolgens zag Mandy een klein wit puntje en had ze meteen door dat het een tandje was, dit vertelt ze ook aan Editie NL. Niet alleen zijn ouders, maar ook deskundigen reageren verwonderd. “Dit komt niet vaak voor.”
Kort na de ontdekking van het eerste tandjes, werd ook een tweede tandje gevonden twee dagen na de geboorte.
Wanneer krijg je melktanden?
Het komt eigenlijk zelden voor dat een baby met melktanden geboren wordt, vertelt tandarts-pedodontoloog Wilma Vogels aan Editie NL. “Maar het is niet helemaal uniek. Hoe vaak het precies voorkomt is onduidelijk, maar gemiddeld zou het om 1 op de 2000 kindjes gaan.” Vogels: “Ik heb het in dertien jaar zelf drie keer van dichtbij gezien.”
Normaal gesproken worden baby’s helemaal niet met melktanden geboren. Als een baby heel vroeg tandjes krijgt, dan is dit rond de vier maanden. Sommige kinderen hebben na een jaar zelfs nog geen tanden, dus het verschilt het erg per kind. Gemiddeld krijgen baby’s hun eerste tandje tussen de zes en negen maanden. Het begint met de onderste snijtanden en daarna de boven snijdtanden. De eerste kiezen zullen in de meeste gevallen doorkomen vanaf dertien maanden en die worden gevolgd door de hoektanden.
Oorzaak tanden bij pasgeboren baby’s
Het is voor tandartsen moeilijk vast te stellen waarom sommige baby’s toch geboren worden met melktanden. “Bij veel kinderen wordt nooit helemaal duidelijk waar het door komt. Er zijn wat syndromen die er een verband mee kunnen hebben, maar die zijn erg zeldzaam.” Bij baby Dymean zal het waarschijnlijk blijven bij zijn twee ondertandjes en zijn hele gebit komt ook niet gelijk door. De ouders van Dymean moeten nu wel iedere dag zijn tandjes poetsen met een speciaal borsteltje, zonder tandpasta en water.