Eten met de Rapley-methode: wel of niet veilig voor je kind?
Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. De Rapley-methode is een manier waarop je je kind eten kan geven. Namelijk door hem stukjes eten aan te geven die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Maar hoe veilig is deze methode eigenlijk?
Het ene kind kan sneller zelfstandig eten dan het andere kind. Als je kind zich snel verslikt of moeite heeft met kauwen, is het verstandig om nog even met deze methode te wachten. Maar wanneer hij toe is aan vast voedsel, is dit een methode om over na te denken.
Slikken en kauwen
De methode gaat erom dat je kind zelfstandig leert eten. Dat hij het eten onderzoekt, ermee speelt en experimenteert. Je baby leert op die manier te eten in zijn eigen tempo en daarnaast beslist hij zelf hoeveel hij wil eten. Als je kind ongeveer zes maanden is, kun je met de methode beginnen. Het is van belang dat je kind rechtop kan zitten en goed kan slikken en kauwen. Als dat niet het geval is, is de kans groter dat hij zich verslikt dan wanneer je het grover eten langzaam opbouwt. Wil jij deze methode proberen samen met je kind? Dan hebben wij een paar tips om dat op een goede manier te doen.
Fijner eten
Het is verstandig om eerst te beginnen met geprakte hapjes. Deze hapjes kun je steeds wat fijner maken, zodat je kind goed kan wennen aan het eten. Ook belangrijk: blijf er altijd bij. Als het niet goed gaat, kun je meteen ingrijpen. Ook is het advies om je kind zelf het eten te laten voelen en vasthouden. Op die manier leert hij de textuur van het eten kennen. Tips voor eten om mee te beginnen zijn: broccoli, bloemkool, wortel, komkommer, appel, banaan en peer.
Voor en tegen
Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van deze methode. De voorstanders beweren dat de kinderen op deze manier later makkelijker eten wat de pot schaft en ook meer groenten lusten. Ook leert je kind om goed te kauwen en worden zijn kaakspieren op een goede manier ontwikkeld. De tegenstanders beweren dat de baby zich makkelijker kan verslikken doordat je hem stukjes eten geeft. Daarnaast kan het een echte smeerboel worden, omdat je kind met het eten speelt en experimenteert.
Lees ook
Zóveel water zouden kinderen vanaf 1 jaar per dag moeten drinken
Bron: Voedingscentrum & Ouders Van Nu