Ernstige streptokokkeninfectie gaat rond: artsen waarschuwen ouders van ongeboren en pasgeboren baby’s
Een vervelend virus gaat rond in Nederland en artsen waarschuwen zwangere vrouwen en ouders van pasgeboren baby’s. Het stretokokkenvirus kan voor hen gevaarlijk zijn.
Eerder dit jaar waren er naar schatting drie keer zoveel kinderen besmet met het zogenoemde GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken). Het komt vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar. Dit jaar zijn al zeven jonge kinderen in Nederland overleden na infectie met een gevaarlijke streptokokkenbacterie.
Ziek kind: het kan snel gaan
De streptokokbacterie kan veel verschillende ziekten veroorzaken zoals roodvonk, keelontsteking, wondroos, krentenbaard (impetigo), acuut reuma en kraamvrouwenkoorts. Veel van de ontstekingen gaan vanzelf over en soms kan antibiotica ook helpen. Maar heel soms kan de bacterie ernstige ontstekingen geven, in bijvoorbeeld nieren, hart en hersenen. Het is bekend dat de bacterie vooral toeslaat bij kinderen die net waterpokken hebben gehad. ‘Wellicht vormen de kapotte blaasjes op de huid een toegangspoort voor de bacterie, of is de afweer wat verzwakt waardoor de bacterie z’n kans grijpt’, legt kinderarts infectioloog-immunoloog Michiel van der Flier aan het AD uit. “Een infectie kan binnen een dag van mild naar zeer ernstig gaan’’, zegt kinderarts infectioloog-immunoloog Michiel van der Flier (UMC Utrecht). ,,Het kind verslechtert dan zienderogen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met antibiotica.’”
Net nadat je kind de waterpokken heeft gehad, is het extra goed opletten. Ouders hoeven niet in paniek te raken, benadrukt de kinderarts. Maar zeker na een waterpokkeninfectie adviseert hij ze wel om extra alert te zijn:
Hier moeten ouders extra op letten:
-
Koorts
Komt de koorts terug? Ga naar de dokter. -
Rode plek op huid
Als er een rode plek op de huid verschijnt die zich uitbreidt. -
Algemeen zieker
Ga naar de dokter als het kind in algemene zin zieker wordt