Een zonnebril voor je baby: alleen maar schattig of ook nodig?
We hebben er lang op moeten wachten, maar de zon laat zich nu eindelijk wat vaker zien. Als moeder betekent dat smeren, smeren, smeren en je baby beschermen met hoedjes en petjes. Moet je de ogen van je baby eigenlijk ook beschermen met een zonnebril?
Met mooi weer wil je natuurlijk lekker buiten zijn. Wandelen, fietsen, picknicken; you name it. En we beschermen onze kinderen natuurlijk door middel van petjes en hoedjes en zonnebrand, maar wist je dat een zonnebril ook heel belangrijk is? Slechts 6 procent van de baby’s draagt regelmatig een zonnebril, tegenover 62% als de kinderen 8 jaar zijn.
En dat is best gek, want een zonnebril kan helpen tegen de gevolgen van UV-straling. Dat kan de ogen namelijk beschadigen. Dat merk je vaak niet meteen, maar op latere leeftijd kunnen de klachten best fors zijn:
- De Wereld Gezondheidsorganisatie schat dat 20% van alle mensen die staar hebben, dit hebben door overmatige UV-straling
- Sneeuwblindheid, ofwel een lasoog. In dit geval raakt het hoornvlies ontstoken, waardoor je kind rode ogen krijgt die pijn doen. Dit kan al snel na te veel UV-straling plaatsvinden.
- Eerdere slijtage van het netvlies op latere leeftijd.
- De kans op de netvliesaandoening maculadegeneratie (LMD) vergroot op latere leeftijd, zo blijkt uit onderzoek.
Wanneer moet mijn kind een zonnebril op?
Op vakantie op een zonnige bestemming is het altijd verstandig om je kind een zonnebril op te laten doen. Hoe dichter bij de eenaar, hoe hoger de UV-straling is. In Nederland is de UV-straling relatief laag, maar op zonnige zomerse dagen tussen 12.00 en 15:00 uur wil je je kind wel een zonnebril laten dragen. Dat geldt overigens niet alleen als je pal in de zon zit, ook als je onder een parasol zit, is het verstandig een zonnebril te dragen. Een deel van de UV-straling weerkaatst namelijk via het water, de grond, de muren en zelfs sneeuw.
Ja leuk, maar hoe zorg je dat ze die zonnebril ophouden?
De kans dat je kleintje z’n zonnebril niet op wil, is best groot. Je doet er dan ook verstandig aan om een echte kinderzonnebril te kopen, hierin zitten vaak glazen die wel tegen een stootje kunnen. Toch zijn er verschillende dingen die je kunt proberen, zodat je kleintje zijn zonnebril ophoudt:
- Zorg dat je het goede voorbeeld geeft en zelf ook een zonnebril draagt.
- Neem de zonnebrillen altijd mee, zo went je kindje eraan dat als de zon schijnt, zij hun zonnebril op moeten.
- Voor baby’s kun je een zonnebril kiezen met een band achter hun hoofd in plaats van met pootjes. Dat blijft beter zitten en is niet zo makkelijk af te krijgen.
- Voor grotere kinderen werkt het ook om ze te betrekken in het proces van de zonnebril kiezen. Dan weten ze in ieder geval zeker dat ze een mooie hebben!
- Voor baby’s geldt eigenlijk hetzelfde als met alles dat ze niet leuk vinden: leid ze af als je de zonnebril probeert op te zetten.
Willen ze het echt, echt, echt niet? Dan kun je ook voor een zonnehoedje met een brede rand gaan.