“Een VR-bril tijdens de bevalling zorgt voor minder pijn”

25.05.2023 14:32
vr-bril bevalling

Het klinkt te mooi om waar te zijn: minder pijn tijdens de bevalling ervaren, enkel en alleen vanwege een bril. En toch schijnt het zo te zijn – de VR-bril maakt zijn opmars in de medische wereld. Met een VR-bril kom je in een andere wereld, niet letterlijk, maar alleen de beleving van ergens anders zijn, kan helpen bij pijnbestrijding. Ook tijdens een bevalling. 

Virtual Reality (VR) wordt steeds vaker in gezet in de medische wereld. En dat is goed nieuws: want het schijnt dat een VR-bril kan zorgen voor minder pijn tijdens de bevalling.

Als je een VR-bril opzet, krijg je beelden (en geluiden) uit een andere ‘wereld’ te horen. Door de bril word je afgesloten van de omgeving. Deze beelden zijn 3D, waardoor je het gevoel krijg in een 3D film te zitten. Zo kom je helemaal in een andere dimensie.

Hoe werkt een VR-bril tijdens bevalling?

Een VR-bril wordt tijdens de bevalling ingezet om de pijn te verminderen. Nu horen we je denken: hoe kan dat? De fysieke pijn blijft toch hetzelfde? En dat is natuurlijk zo. Maar onze hersenen en herinneringen spelen een belangrijke rol bij pijnbeleving. Je weet misschien nog niets van een bevalling, maar een ding weet je wel: het doet pijn. Dus je weet dat er pijn aan zit te komen en je hersenen gaan zich daarop voorbereiden. Je onderbewuste gaat alle pijn die je ooit hebt ervaren naar voren halen.

Maar met een VR-bril worden je hersenen afgeleid.  Dankzij de ‘andere omgeving’ waar je je in bevindt, krijgen je hersenen het idee dat je niet met die bevalling bezig bent. En als die omgeving waar je bent dan ook nog een beetje gezellig en ontspannen is, zul je minder pijnprikkels ervaren. Logisch: als je je op iets vervelends focust, wordt dat groter. Maar andersom werkt natuurlijk ook zo: focus je op iets anders, en het vervelende verdwijnt naar de achtergrond.

“Een VR-bril zorgt voor minder pijn tijdens de bevalling”

Uit verschillende onderzoeken onder vrouwen die bevallen zijn, blijkt dat vrouwen met een VR-bril hun bevalling een lagere pijnscore gaven dan vrouwen die de bril niet op hadden. Let wel: dit gaat om een speciale VR-bril. Een bril die speciaal is ontwikkeld voor de bevalling, waarbij vrouwen ook – passend bij het moment van hun bevalling en ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen krijgen. Vrouwen die een VR gebruikten tijdens de bevalling beoordelen de pijn als minder heftig en kijken positiever terug op hun bevalling dan vrouwen die geen VR bril gebruikten. Sommige vrouwen hadden de bril de hele bevalling op, anderen alleen als het heel zwaar begon te worden. Pijn is natuurlijk subjectief, dus het gebruik van deze bril is dat ook.

Nadeel aan VR-bril

Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, toch? Zonder medicatie toch minder pijn ervaren. Toch zit er ook een nadeel aan de VR-bril, zo vindt verloskundige en hoofdredacteur van Baby op Komst, Sandra Vuik. “Door het dragen van een VR-bril, gaat je partner een beetje terug naar jaren geleden toen hij/zij wel bi de bevalling was, maar zich er vooral niet te veel mee bemoeide.” Met een VR-bril op sluit je je namelijk volledig af van je omgeving, waardoor het contact met je partner en zorgverleners minder is. Dat kan voor je partner vervelend zijn.

Kan ik gebruik maken van virtual reality?

Het is niet zo dat ziekenhuizen standaard VR-brillen aanbieden bij de bevalling. Er zijn een beperkt aantal ziekenhuizen en verloskundigen die dat doen. Als je dit wil, kun je aan je zorgverlener vragen of er een ziekenhuis in de regio is waar ze deze brillen beschikbaar hebben.