Een speen en borstvoeding: gaat dit samen met elkaar of beter van niet?

27.01.2023 11:20

Hoe en wanneer je een speen kunt gebruiken, daar zijn verschillende meningen over. Maar eigenlijk is het volkomen normaal om er vragen over te hebben. Kan het bijvoorbeeld samen gaan met borstvoeding?

Zuiggedrag is iets wat bij de meeste baby’s is aangeboren, een natuurlijke reflex. Maar je hebt ook baby’s die zuigen om zich op die manier te kalmeren of zichzelf in slaap te sussen, zonder dat hier voeding voor nodig is. Volgens experts wordt dit niet-voedend zuiggedrag genoemd. In de baarmoeder begint het niet-voedend zuiggedrag al, wanneer ze oefenen met zuigen op hun handen en vingers.

Hoe kan een speen helpen bij je baby?

Een fopspeen kan:

  • Helpen voldoen aan de natuurlijke zuigbehoefte van je baby, wanneer hij nog steeds wil zuigen nadat hij of zij al gevoed is.
  • Helpen om je baby te kalmeren of ontspannen wanneer andere troost niet mogelijk is, bijvoorbeeld het aanbieden van de borst voor borstvoeding.
  • Helpen om de pijn die je baby voelt te verzachten, dit is bijvoorbeeld als er bloed geprikt moet worden of tijdens inentingen.
  • Zorgen voor extra oefeningen van de mondspieren van je baby, dit is ook ter ondersteuning van de orale ontwikkeling (aangetoond bij premature kinderen).
  • Worden aangeboden als het tijd is voor je baby om te gaan slapen, ook kan het risico op wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS) verlaagt worden met een fopspeen.

Wanneer je baby een speen geven?

Je kunt vanaf de geboorte eigenlijk al een fopspeen geven aan je baby. Maar wanneer je borstvoeding geeft, dan kun je beter wachten tot het moment dat er een goede borstvoedingsroutine is opgebouwd voor jou en je baby en tot de borstvoeding goed op gang is. Je kunt altijd overleggen met een lactatiekundige of een borstvoedingsexpert als je twijfels hebt. Hun kunnen je dan ondersteunen en adviseren bij de zorgen of vragen die je hebt op het gebied van borstvoeding.

De ideale speen

Spraak- en taalexperts adviseren een speen, omdat het de natuurlijke bewegingen van de mondspieren kan ondersteunen. Maar hoe zit de ideale fopspeen er dan uit? Plat met een dunne schacht, zodat de ruimte minimaal blijft tussen de boven- en onderkaak en zodat de tong genoeg ruimte heeft om te bewegen. Verder moet de fopspeen ook licht zijn van gewicht, zodat de spieren in het gezicht minder belasting hebben. De fopspeen heeft een ergonomisch schildje die goed op het gezicht van je baby aanslaat. Daarbij heeft het ook voldoende ventilatie en hierdoor kan er geen lucht tussen de huid en het schild stromen. Je kindje bepaalt uiteindelijk zelf welke fopspeen hij of zij accepteert, maar je kunt altijd een speen aanbieden die voldoet aan deze richtlijnen.

Gebruiken het niet om voeding uit te stellen

Wanneer je baby honger heeft, moet je nooit een fopspeen gebruiken om de voeding uit te stellen of te vervangen. Als je de fopspeen geeft aan je baby terwijl hij of zij honger heeft, dan gaat je kleine de voeding overslaan of uitstellen en dat is niet de bedoeling. Naast dat kan het ook je melkproductie verminderen, waardoor je baby kan gaan huilen of ontevreden wordt. Ook kan je baby late tekenen van honger vertonen als hij geen voeding gekregen heeft. Er zijn verder ook aanwijzingen dat het gebruik van een fopspeen het risico kan verhogen op oorontstekingen. Heeft jouw baby vaak last van oorinfecties? Beperk de speen dan altijd tot een leeftijd van zes maanden of stop er helemaal mee om herhaalde oorinfecties te voorkomen.

Wanneer geen fopspeen meer geven aan je baby?

Het is niet helemaal duidelijk wanneer je moet stoppen met de fopspeen, want de aanbevelingen lopen nogal uiteen. Wel wordt het advies gegeven door de American Academy of Pediatric Dentistry om te stoppen op een leeftijd van drie jaar. Niet alle kindjes zullen hier problemen mee hebben om te stoppen met de speen. Sterker nog: ze beginnen daar soms zelf al mee. Maar er zijn ook altijd kinderen die meer tijd nog hebben om hieraan te wennen. Het kan wat tijd kosten om je kleintje te helpen om van de fopspeen afscheid te nemen.

 

Bron: zwangerenportaal.nl