Door dit woord vaak te gebruiken, geef je je kind meer zelfvertrouwen
Opvoeden kan best lastig zijn: peuters en kleuters zoeken vaak grenzen op. Boos worden is soms onvermijdelijk, maar je kunt het beter aanpakken door een bepaald woord vaak te zeggen.
Want juist dit woord zou het zelfvertrouwen van je kind een boost geven.
Ja!
Het heeft allemaal te maken met Yes Brain-principe dat is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En het woord is heel simpel: ‘Ja!’. Je leert je kind namelijk dat zijn of haar mening er mag zijn, dat ze hun eigen wil mogen ontdekken en dat ze ook wel eens gelijk hebben. Als ouder ben je natuurlijk degene die kinderen alles leert. Je zegt wat ze wel en niet kunnen doen, wat wel en niet mag. Maar als je kind zelf om dingen vraagt, is het goed om niet altijd te beginnen met ‘Nee’ of ‘Maar’. Je wilt je kind laten weten dat ze iets snappen, dat ze iets goed doen. Met alleen maar wat vaker ‘ja’ zeggen, kom je al heel ver. Je zoon of dochter voelt zich gehoord.
Volgens de schrijvers en onderzoekers gaan hersenen die afgesteld zijn op een ‘nee-reactie’ anders om met de gebeurtenissen in het dagelijks leven. Kinderen die vaak ‘nee’ horen, gaan zich meer afsluiten van de buitenwereld. Ze worden er onzekerder van, omdat ze denken dat ze ‘het toch niet snappen’. Ook op school kan dit gevolgen hebben. Motiveer je kind door vaker met ‘ja’ te antwoorden. Bijvoorbeeld op deze manier: ‘MAma, gaan we naar de speeltuin?’. Ook al ga je nog lang niet, je kunt dan zo antwoorden: ‘Ja, schat. We gaan heel snel weer. De speeltuin is nu nog niet open, maar als het open gaat, gaan we. Goed?’.
Volgens de wetenschappers zorgt het horen van ‘Ja’ ervoor dat de delen in ons brein die onze sociale betrokkenheid regelen gestimuleerd worden. Andere positieve woorden zoals ‘Heel goed!’, ‘Knap hoor!’ of ‘Wauw!’ hebben hetzelfde effect. Probeer woorden als ‘Niet doen’, ‘Kijk uit’, ‘Dat mag niet’ en meer van die negatieve bewoordingen te vermijden. Denk vaker bij jezelf na: kan ik dit ook anders zeggen? Ook als je kind ongelijk heeft, hoe leg je dat op een vriendelijke manier uit? Door vaak positief benaderd te worden, ontwikkelt je kind meer moed, doorzettingsvermogen en creativiteit.