Deze voornaam voor een meisje was vroeger geliefd, maar kan nu écht niet meer

18.01.2023 12:36

Een voornaam kiezen voor je kind is altijd een uitdaging, vooral als je rekening moet houden met het feit of de naam geen pestgedrag gaat veroorzaken. Denk maar eens aan deze meisjesnaam.

De naam Isis, die kun je nu écht niet meer aan je dochtertje geven.

In 2013 stond de meisjesnaam Isis nog in de top-100 en was de naam behoorlijk populair, maar nu zeker niet meer. De naam Isis was vroeger een mooie combinatie tussen de namen Isa en Iris, maar dan toch even anders met een coole mythologische verwijzing naar de Egyptische vruchtbaarheidsgodin. Tot de terroristische organisatie ISIS opkomst was, sindsdien is de voornaam Isis echt een ‘no-go’.

Daling van de voornaam

Als je nu aan de naam Isis denkt, denk je misschien wel aan internetfilmpjes van onthoofdingen in een woestijn, steden die in puin liggen, noem allemaal maar op. Daarom is het ook geen verrassing dat de naam niet meer gegeven kan worden aan meisjes. In 2014 werd de naam al een stuk minder populair dan het jaar daarvoor. Maar toch viel de daling mee en kregen nog 101 meiden de naam Isis.

In het jaar 2015 is de naam Isis bijna verdwenen, als je de statistieken bekijkt. In dat jaar zijn er nog maar vijf meisjes geboren die de naam Isis gekregen. De daling ging dus ongekend snel en dat is ook meer dan logisch. Net als voor jongens de naam Joran, die naam werd ook steeds minder populair en kan nu ook niet meer, vanwege Joran van der Sloot. Die naam deed er nog lang over om te verdwijnen in vergelijking met de naam Isis.

Negatieve verhalen

Er zijn afgelopen jaar ook ontzettend veel verhalen in de media rond gegaan over negatieve ervaringen van meisjes en vrouwen met de voornaam Isis. Media-aandacht wordt in de meeste gevallen goed bedoeld, maar zorgt eigenlijk alleen maar voor meer aandacht op het probleem. Er is zelfs een Ikea-medewerkster geweest die haar naambordje veranderde in Iris, omdat ze alleen maar negatieve opmerkingen kreeg.

Ook was er een meisje uit Enschede met de naam Isis die geen gepersonaliseerde Nikes kon bestellen. ‘Sorry, de iD die je hebt gekozen, past niet binnen onze richtlijnen. Geef een andere iD op’, is wat ze als resultaat kreeg toen ze haar naam in had gevuld op de website. Ze heeft toen de tijd ook meteen gedacht aan een naamverandering, dit omdat ze op school ook werd gepest met haar naam. Leerlingen van haar school maakte geweergeluiden en riepen ondertussen ook haar naam. Tijdens een toets met naambordjes op tafels werd er zelfs ‘Allah Ahkbar’ geschreven op haar bordje.

Zo ook nog het verhaal van moeder Dorinda Jansen uit Schijndel, ze heeft de voornaam van haar dochter officieel laten veranderen. Toen ze haar dochter kwijt was in Phantasialand rende ze door het pretpark heen achter haar aan en riep ze ‘Isis! Isis!’. De moeder voelde zich enorm nagekeken. ‘Toen zei haar schoonmoeder: Dat moet je niet meer doen, dat moet je niet meer willen.’ Door deze gebeurtenis noemt ze haar dochter nu Isabella, de namen is samen uitgezocht met haar dochter. ‘Ik ben zo opgelucht dat ik ze gewoon kan roepen op straat.’

Voornaamswijziging

Er zijn genoeg negatieve verhalen geweest, maar het is wel duidelijk ondertussen dat de voornaam Isis gewoon niet meer kan. Misschien vind je het een hartstikke mooie naam, maar het advies is ook om je dochtertje niet zo te noemen om dit soort negativiteit te voorkomen.

Heet je dochter toevallig Isis of heet je zelf zo? Dan is er altijd een optie om je roepnaam te veranderen en dat is ook geen probleem. Denk maar eens aan de namen Iris, Elisa, Isa, Isabel en Isabella, dit zijn frisse en mooie namen die op de naam Isis lijken maar geen negativiteit zullen meebrengen.

Als je besluit een officiële voornaamswijziging te doen, moet je een verzoek indienen via een advocaat bij de rechtbank. Dit kost natuurlijk geld, maar dat is het meer dan waard. Elke rechter zal ook begrijpen dat het geen pretje is om Isis te heten.

 

Bron: vernoeming.nl