Deze invloeden van buitenaf kunnen een miskraam veroorzaken
Als je zwanger bent is het enorm belangrijk om te letten op de gezondheid van je ongeboren baby. Vooral de eerste drie maanden zijn cruciaal omdat de kans op een misraam dan groter is. Om de kans op een miskraam te verkleinen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.
Een miskraam ontstaat vaak na een foutieve celdeling, dus in de meeste gevallen kun je hier als vrouw helemaal niks aan doen. Toch zijn er wel wat invloeden van buitenaf waarvan je weet dat ze een miskraam kunnen veroorzaken.
Invloeden van buitenaf die een miskraam kunnen veroorzaken
Dit zijn de risicofactoren voor je op een rijtje.
Infecties
Je afweersysteem werkt minder goed tijdens je zwangerschap, maar dat is met een reden. Dit zodat je lichaam de foetus die voor de helft uit vreemde cellen bestaat (van je partner) niet afstoot. Ook wordt je hierdoor sneller ziek en ben je meer vatbaar voor invloeden van buitenaf. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn in je zwangerschap.
Infecties door voedsel
Ook zijn infecties die je binnenkrijgt door voedsel een groter gevaar als je zwanger bent. Denk maar aan de belangrijke infectieziekte genaamd Listeriose, dit wordt veroorzaakt door we welbekende listeria bacterie die vaak te vinden is in voedsel. Als je zwanger bent heb je twintig procent meer kans om ziek te worden van deze bacterie. Ondanks dat je hier zelf weinig last van hebt, kan het wel weer ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Het kan zorgen voor vroeggeboorte of een miskraam. De bacterie komt gelukkig weinig voor hier in Nederland, maar ze kunnen wel te vinden zijn in rauwe en ongewassen groente, rauw vlees, rauwe vis en in vacuüm verpakte vlees en vis.
Infecties door dieren
Naast voedsel kunnen ook dieren een klein risico met zich meebrengen als je zwanger bent. Dieren zijn namelijk een drager van verschillende ziekten en ze kunnen deze overbrengen. Let vooral op met direct contact, uitwisseling van bloed en speeksel, en dode dieren. De dieren in Nederland vormen misschien wel een klein risico voor zwangere vrouwen, maar toch is er wel een infectie waar rekening mee gehouden moet worden, namelijk de infectie toxoplasmose. Dit is een bacterie die in uitwerpselen zit van katten. Dit kan een gevaar vormen bij je ongeboren baby en daarom is het belangrijk om nooit de kattenbak te verschonen wanneer je zwanger bent.
Reizen naar het buitenland
In sommige gevallen kan reizen naar het buitenland in je zwangerschap een risico vormen. Het Aika-virus heeft ervoor gezorgd dat afreizen naar Latijns-Amerika en andere tropische laden een risico vormen voor je ongeboren baby. Hierdoor lopen ze een kans op microcefalie. Ook Malaria is een ziekte die overgebracht kan worden door muggen en die komen vooral voor in Afrika. Dit kan risico vormen voor je ongeboren kindje en een miskraam veroorzaken. Met bepaalde medicatie kun je Malaria voorkomen, maar deze medicatie wordt dus afgeraden in je zwangerschap. Doe gewoon vooral goed onderzoek voordat je een bestemming kiest om op vakantie te gaan.
(Kinder)ziektes
De klassieke kinderziektes rode hond, mazelen en waterpokken, bijna alle kinderen krijgen deze ziekten als ze klein zijn om vervolgens antistoffen tegen de ziekten op te bouwen. Maar ook volwassen kunnen deze ziekten nog niet gehad hebben, dus als je zwanger bent kun je het alsnog oplopen en dit brengt ernstige gevolgen met zich mee. Je kunt altijd laten onderzoeken of je deze ziekten gehad hebt, als je erover twijfelt. Ze kunnen kijken of je antistoffen in je lichaam hebt, maar zodra dit niet het geval is kun je je laten inenten tegen de ziekten.
SOA’s
Bijna alle SOA’s kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van je ongeboren kindje en een miskraam veroorzaken. Het is daarom ook zo belangrijk om voor je zwangerschap te weten of je eventueel iets onder de leden hebt. Wanneer je eenmaal zwanger bent, dan ga je bij de verloskundige ook nog een bloedonderzoek krijgen om te testen op verschillende SOA’s. Als er een positief resultaat uitkomt, zal jij maar ook je partner getest worden op alle andere varianten. Gelukkig zijn veel SOA’s goed te behandelen doormiddel van antibiotica, ook tijdens je zwangerschap. Het is dus belangrijk om dit direct te doen bij je diagnose, zodat risico’s klein blijven voor je ongeboren kindje.