Worden kinderen zieker door de Britse coronamutatie?
Corona is nog lang niet voorbij, dat is duidelijk. En zeker met de Brits en Zuid-Afrikaanse variant die oprukt, is het weer alsof we terug bij af zijn. Maar wat betekenen die mutaties van het virus nou voor kinderen?
Zijn die net zo gevaarlijk als het gewone coronavirus, of juist minder?
Vanwege de Britse virusvariant adviseert het Outbreak Management Team (OMT) om ook kinderen onder de 12 te testen als zij coronaklachten hebben. Tot nu toe was het advies dat kinderen onder de 12 alleen getest hoeven te worden als zij last hebben van koorts of benauwdheid, of als ze klachten krijgen na contact met iemand met corona. En dat is dus een verschil met het gewone virus, dat niet zo besmettelijk zou zijn onder kinderen. Toch zijn kinderen geen extra risicogroep in de verspreiding van de mutatie, blijkt nu. ‘De Britse variant is besmettelijker voor alle leeftijdsgroepen. Maar er zijn geen aanwijzingen dat het meer is bij kinderen dan bij volwassenen’, zegt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht daarover in de Volkskrant.
Klachten
Als schatting geldt nu dat kinderen deze variant wel makkelijker overdragen dus dan ‘het gewone virus’, vandaar ook dat de scholen nu al een tijd dicht moeten zijn. Gelukkig lijkt het er tot nu toe op dat kinderen niet zieker worden van deze mutatie van het virus. “Er zijn geen aanwijzingen dat zij er ernstiger ziek van worden dan van het virus dat we tot nu toe hebben gezien.” Dat scholen dus nog even dicht moeten blijven, heeft meer te maken met de pandemie in zijn geheel onder controle houden. In plaats van dat de ziekenhuizen weer vol stromen, is dit dus een noodzakelijke maatregel – maar niet per se omdat het Britse virus heel gevaarlijk is voor jonge kinderen. Gelukkig maar.
Lees ook
Mag je na een coronavaccinatie gewoon borstvoeding geven?