‘Belachelijk als je je kind van 0-4 jaar meer dan 3 dagen per week naar de opvang brengt’

13.05.2024 12:00

‘Natuurlijk moet het kunnen met je werk. En natuurlijk moet het haalbaal zijn om je gezin financieel te ondersteunen met wat minder inkomen. Maar ik vind, dat als je aan kinderen begint, je er in de eerste jaren gewoon moet zijn als moeder. Jij bent de basis van je kind. Niemand anders. En je kind meer dan drie dagen per week naar de opvang brengen? Belachelijk.

Dat is mijn mening. Iedereen mag wat anders vinden, uiteraard. Maar je kind is maar zo kort klein en afhankelijk van mama en papa. Je kind wil geen juffen de hele dag zien. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geweldig dat moeders steeds meer werken en geld verdienen. We gaan met onze tijd mee. Dat is cool. Maar het werken als vrouw moet niet ten koste gaan van je gezin. Zeker niet in die jonge jaren. Als je kinderen groter zijn en naar de basisschool gaan, dan is het een ander verhaal. Dan kun je ook weer meer werken, dan heb je vijf dagen per week tijd voor jezelf en je ambities. Maar meer dan drie dagen naar een opvang, vind ik gewoon zielig. Als je het geld niet nodig hebt, dan moet je er gewoon zijn, thuis. Want anders breng je je kind meer dagen in de week naar iemand anders dan dat je zelf voor hem of haar zorgt. Idioot, toch? Als je kind vier dagen naar de opvang gaat, zie je je kind maar drie dagen per week. Nou, daarvoor neem je geen kinderen, toch?’.

Kind naar de opvang

In de moderne samenleving worden veel ouders geconfronteerd met de uitdaging om werk en gezin in evenwicht te brengen. Voor veel ouders kan dit betekenen dat ze gebruik moeten maken van kinderopvangfaciliteiten voor hun jonge kinderen. Echter, het oordeel over ouders die hun kinderen regelmatig naar de opvang brengen, vooral op jonge leeftijd, is helaas niet ongewoon. Soms kunnen moeders en vaders niet anders. Elk gezin heeft zijn eigen unieke omstandigheden en uitdagingen. Sommige ouders hebben geen andere keuze dan hun kinderen naar de opvang te brengen vanwege financiële verplichtingen of carrièremogelijkheden. Het is belangrijk om te erkennen dat ouderschap geen one-size-fits-all situatie is en dat elk gezin zijn eigen keuzes moet maken op basis van wat het beste is voor hen.