Baby’s weten of mensen een hechte band hebben dankzij dit aparte trucje

06.01.2023 12:47

Speeksel uitwisselen doen we liever niet met mensen die we niet of nauwelijks kennen, alleen met mensen die we graag mogen. Maar ook baby’s weten dit dus. Volgens wetenschappers van de Harvard Universiteit gebruiken baby’s en dreumesen dit als een trucje om er achter te komen wie ze kunnen vertrouwen.

Je baby groeit negen maanden veilig in de buik van hun moeder. Als ze eenmaal geboren worden kan het even wennen zijn, omdat ze nog niets begrijpen van de nieuwe wereld waar ze in terecht komen. De onderzoekers hebben ontdekt dat baby’s kunnen zien welke mensen een innige relatie hebben, dit doen ze door te letten op het uitwisselen van speeksel. Als twee mensen een appel delen, zoenen of uit hetzelfde glas drinken, dan moeten ze een hechte band hebben.

Een experiment

Dit blijkt uit een experiment die is uitgevoerd door Ashley Thomas, onderzoeker aan de Harvard Universeit en het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Tientallen kinderen tussen de acht en negentien maanden kregen een filmpje te zien van twee actrices en een handpop. De actrice at een stuk van een sinaasappel en ze gaf dit vervolgens aan de pop, maar wel alsof. De andere actrice speelde met een bal en gooide die vervolgens naar de pop. Even later begon de pop te huilen, de baby’s en dreumesen keken meteen naar de actrice die de sinaasappel gedeeld had. Het leek wel aslof de baby’s verwacht hadden dat ze zou gaan troosten.

Vervolgens werd de huilende pop vervangen voor een nieuwe pop, maar die moest uiteindelijk ook huilen. Maar toen was er ineens geen verschil meer: alle kindjes keken naar beide actrices.

Uitwisselen van speeksel

Misschien dachten de kindjes wel dat de ene vrouwen liever was dan de andere, omdat de pop iets lekkers kreeg. Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval was, werd het experiment herhaald. Dit keer moest de actrice haar vinger in de mond steken en vervolgens in de mond van de pop stoppen. Ook hier gebeurde hetzelfde: wanneer de pop begon te huilen, werden de ogen van de kindjes meteen gericht op de actrice die haar vinger in haar mond deed.

Aangeboren inzicht baby’s

Voor baby’s en dreumesen zijn bijvoorbeeld knuffels en emotionele steun signalen dat mensen een hechte band hebben. Maar nu is het ook zo bij het uitwisselen van speeksel dat ze achterhalen wie ze kunnen vertrouwen. Dit is belangrijk, hierdoor weten de kindjes namelijk op wie ze altijd kunnen rekenen als ze iemand nodig hebben of bang zijn. Onderzoeker Ashley Thomas denkt dat dit een soort aangeboren inzicht is, maar het kan ook een hele andere verklaring zijn.

Vies

Christine Fawcett, van de Uppsala Universiteit in Zweden is psychologe en heeft commentaar gegeven op het onderzoek. Volgens haar hebben mensen een ingebouwde afkeer als het gaat om het delen van speeksel. Wereldwijd vinden we dat nou eenmaal enorm ‘vies’. We maken alleen een uitzondering bij onze eigen kinderen, geliefden en beste vrienden. Nadat baby’s dit gezien hebben bij andere mensen, nemen ze dit gedrag over.

 

Bron: AD