Baby’s die niet van slapen houden, zijn later heel succesvol
Heb je een baby die veel wakker is en eigenlijk nooit doorslaapt? Dat zou best een goed teken zijn. Het zou kunnen duiden op een zeer intelligent kind.
Want: die hebben minder slaap nodig.
Hoogbegaafde kinderen lijken redelijk goed te kunnen functioneren met minder slaap dan hun leeftijdsgenoten, en kunnen soms moeite hebben om in slaap te komen. Veel kinderen beschrijven het als het niet in staat zijn hun hersenen zo snel uit te schakelen. Ze kunnen gewoon niet stoppen met denken en liggen dan nog langer wakker. Dus valt je baby moeilijk in slaap? Misschien is hij of zij even haar dag aan het verwerken.
Nog alles aan het verwerken
Volgens onderzoekers is het heel normaal dat baby’s in het eerste jaar niet hele nachten slapen. Ze zijn zich immers aan het ontwikkelen en slapen ook overdag nog. Tenminste, sommige baby’s hebben heel weinig slaap nodig en willen ook overdag lekker wakker zijn en spelen. Dat heeft een reden. “Biologisch gezien is dat een groot voordeel, omdat ze op dat moment van de dag meer aandacht zullen hebben van hun twee primaire verzorgers dan op enig ander moment, omdat er minder afleiding is.”
Onderzoek zegt dat ereen een significant verband is tussen cognitieve ontwikkeling en doorbroken slaappatronen bij baby’s. Terwijl de hersenen van baby’s zich snel ontwikkelen, absorberen ze enorme hoeveelheden informatie uit hun omgeving. Deze cognitieve groei kan van invloed zijn op hun slaap, waardoor ze zich er soms tegen kunnen verzetten. Ze zijn gewoon aan het leren, maken groei door en kunnen daardoor niet rustig worden.
Wel wat slaap nodig
Maar natuurlijk is genoeg slaap ook belangrijk voor het brein, dus wordt het te gek, vraag dan even advies op het consultatiebureau.
En verder? Ach, het stelt je misschien toch wat meer gerust, als je er weer dertig keer naartoe moet in de avond en nacht. Het is voor een goed doel, zullen we maar zeggen.