Arts doorbreekt taboe: ‘Ik vind niet dat borstvoeding áltijd de beste keuze is’

28.06.2023 08:20

Nog steeds rust er een taboe op het vrijwillig kiezen voor flesvoeding in plaats van borstvoeding. Een arts spreekt zich nu uit: flesvoeding moet als een net zo goede keuze worden gezien.

‘Ik ben een dokter en ik denk dat borsten niet altijd de beste keuze voor een baby zijn.’

‘Waarom we te veel druk leggen op nieuwe moeders om borstvoeding te geven? Is borst altijd het beste? Moedermelk is ongetwijfeld de ideale voeding voor baby’s. Veel vrouwen zijn van plan hun baby’s borstvoeding te geven, en voor de gelukkigen is borstvoeding een lonende en gemakkelijke ervaring die hechting en koestering bevordert. Voor sommige moeders kan het geven van borstvoeding echter variëren van moeilijk, tot belastend en pijnlijk, tot absoluut onmogelijk, en het onvermogen om dit doel te bereiken kan de blijdschap van het hebben van een pasgeboren baby te boven gaan.

‘Onze cultuur is vaak gericht op borstvoeding ten koste van de geestelijke gezondheid en het welzijn van een nieuwe moeder, waarbij we maar al te vaak vergeten dat het vullen van de buik van de baby uiteindelijk het enige is dat ertoe doet. Hier zijn vier redenen waarom ik als arts denk dat je niet altijd borstvoeding hoeft te geven.

1. Borstvoeding was oorspronkelijk een noodzaak vanwege onveilige flesvoeding, een probleem dat in de westerse wereld niet meer bestaat. Moedermelk werd in de 18e en 19e eeuw beschouwd als de optimale babyvoeding. De sterftecijfers waren ongelooflijk hoog voor baby’s die flesvoeding kregen als gevolg van factoren zoals slechte hygiëneprocedures voor flessen, ongepasteuriseerde dierlijke melk en ondervoeding. Nieuwste video’s In het begin van de 20e eeuw nam de kindersterfte sterk af, grotendeels dankzij de introductie van glazen flessen en de daaropvolgende introductie van Liebig’s formule, de eerste kunstmatige formule die als een redelijk alternatief voor moedermelk werd beschouwd. In de jaren veertig was de algemene consensus onder kinderartsen en de overkoepelende mening van de American Medical Association (AMA) dat flesvoeding een veilig alternatief was voor moedermelk. De tarieven voor borstvoeding daalden gestaag tot het einde van de jaren zestig tot in de jaren zeventig. Mensen beschouwden borstvoeding als een onbeschaafde praktijk die wordt onderhouden door ongeschoolden en mensen die zich geen flesvoeding kunnen veroorloven. Velen beschouwden de praktijk als ‘walgelijk’. Sinds die tijd is de publieke steun voor borstvoeding echter teruggekeerd naar het pro-kamp, ​​deels gedreven door aanbevelingen om borstvoeding te geven van de American Academy of Pediatrics en andere gezondheidsorganisaties. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zijn van mening dat moedermelk, die inspeelt op de behoeften van baby’s terwijl ze groeien, de gezondste, meest geschikte voeding voor baby’s biedt, die immuniteit kan bieden tegen verschillende ziekten en infecties. Bovendien hebben recentere onderzoeken een verband aangetoond tussen baby’s die borstvoeding krijgen en lagere percentages wiegendood (sudden infant death syndrome). De steun voor borstvoeding is de afgelopen 20 jaar zo sterk toegenomen dat er in sommige kringen momenteel bijna een blinde betovering is met de praktijk. Het pleiten voor formules gaat niet over het vervangen van moedermelk, maar over het bevestigen van het idee dat de gezondheid van moeder en baby uiteindelijk het belangrijkste is; de drumbeat van pleitbezorging voor borstvoeding vernietigt deze boodschap soms.

Lees ook
Dankzij de flits: ‘Deze ‘gewone’ foto redde het leven van mijn 4-jarige dochter’

2. Het gebruik van een fles kan helpen bij zelfbehoud na de bevalling. Veel overweldigde vrouwen die het gevoel hebben dat ze tekortschieten in borstvoeding en dus in het moederschap, komen naar mijn praktijk na overleg met vrienden, sociale media en lactatiekundigen. In plaats van bezorgdheid en behulpzame begeleiding, worden deze moeders begroet met kritiek en een kortzichtige focus op het verhaal “borst is het beste”; en de berichtgeving is niet subtiel. Een van mijn patiënten die haar kieskeurige baby probeerde te kalmeren met een fopspeen tijdens een informatiesessie over borstvoeding, werd genoemd als een ‘slecht voorbeeld’. Ze kreeg te horen dat ze lui was en werd uiteindelijk uit het evenement verwijderd. Tepelverwarring wordt meestal genoemd als de reden waarom fopspenen moeten worden vermeden, maar meerdere onderzoeken hebben geen oorzakelijk verband gevonden tussen het gebruik van een fopspeen en verminderde borstvoeding. Fopspenen kunnen zelfs veiligheidsvoordelen opleveren, omdat ze in verband zijn gebracht met een verminderd risico op wiegendood (SIDS). Wetende dat ze een bijzonder hoog risico liep op een postpartumpsychose, heeft een zwangere, bipolaire patiënte van mij nauwgezet een plan uitgestippeld om haar dubbele doelen, borstvoeding geven, te vervullen en tegelijkertijd emotioneel gezond te blijven: ze zou overdag borstvoeding geven en de baby ’s nachts een fles geven terwijl ze heeft de slaap geoptimaliseerd. Helaas, nadat de baby arriveerde via een gecompliceerde bevalling met een keizersnede, schaamde ze zich voor haar verzoek om nachtvoeding en werd ze om de twee uur gewekt om haar nieuwe baby te voeden. Na drie dagen nauwelijks geslapen te hebben, werd ze ontslagen en voelde ze zich gebroken en bang, en kreeg vervolgens de postpartumpsychose die ze had gehoopt te vermijden. Sommige vrouwen die geen problemen hebben met borstvoeding, kunnen ook uitputting ontwikkelen en uiteindelijk worstelen met het verstrijken van de tijd. Ze zijn verdiept in een allesverslindend borstvoedingsschema – dag in, dag – en vaak wordt het voeden van hun baby’s een hele klus in plaats van een verwachte hechtingstijd.

3. Flesvoeding is niet alleen veilig, het kan ook het leven van je baby redden. Moedermelk is de optimale voedingsbron voor een baby, maar er is een grote verscheidenheid aan moderne formule-opties die qua voedingsstoffen sterk lijken op moedermelk, en soms kan het zelfs beschermend werken om geen borstvoeding te geven.

Een studie uit 2018 van UCSF wees uit dat het aanvullen met formule in de eerste paar dagen van het leven de baby niet schaadt. In plaats daarvan voor baby’s die aanzienlijk waren afgevallen na de geboorte, verminderde het verstrekken van formules het percentage heropnames in het ziekenhuis in vergelijking met baby’s die uitsluitend borstvoeding kregen. In zeldzame gevallen kan een fles formule letterlijk levensreddend zijn. Bovendien leidt suppletie met flesvoeding niet tot voortijdig spenen, zoals vaak wordt gesuggereerd door aanhangers van borst-is-beste, en verandert het de darmflora van de baby niet.

Studie na studie toont aan dat de geestelijke gezondheid van moeders nauw verbonden is met de gezondheid en het welzijn van de baby op korte en lange termijn. Consistente gegevens wijzen erop dat depressie van de moeder wordt geassocieerd met een verminderde cognitieve en neurologische ontwikkeling van kinderen, gedragsproblemen op de kleuterschool en daarbuiten, en depressie in de tienerjaren.

Als borstvoeding om wat voor reden dan ook schadelijk is voor de geestelijke gezondheid van moeder, dan is flesvoeding een redelijk alternatief. Medisch bewijs en gezond verstand pleiten voor deze aanpak, dus het is een raadsel waarom onze cultuur moeders blijft schamen die ervoor kiezen geen borstvoeding te geven.

4. Gelukkige (en gevoede baby), gelukkige mama. Borstvoeding is niet altijd een optie voor iedereen; en in sommige gevallen kan het zelfs worden ontmoedigd. De crux is dat er geen goed of fout antwoord is – de beste manier om je baby te voeden is door te doen wat werkt: borstvoeding, flesvoeding, alles doen – sla jezelf niet in elkaar of voel je een mislukkeling.

Of de borstklieren werken of niet heeft absoluut niets te maken met of iemand een liefhebbende, vriendelijke en betrokken moeder is. Het vermogen om borstvoeding te geven is een lakmoesproef geworden waarmee iemands waarde en waarde als nieuwe moeder wordt gemeten, en dit is belachelijk.

Dr. Snyder is een psychiater met een unieke benadering die op integratieve geneeskunde gebaseerde behandelingen combineert. Ze heeft een privépraktijk in Manhattan en is gespecialiseerd in de geestelijke gezondheid van vrouwen.